Ce mare mi-a fost bucuria sa descopar pe tarabele intesate cu verdeturi ale taranilor din Matache, gramezile de pastai de mazare proaspata. De indata gandul m-a dus la o pranz delicios si sanatos , asa ca nu am zabovit prea mult in fata alegerii. Am pus in plasa si 2 legaturi de ceapa verde, una de usturoi, o legatura de morcovei si una zdravana de marar. Stiam ca Zoran va chiui de fericire, uraa avem mazare..curios sau nu dar mazarea este tare mult iubita de catre copii, si pe buna dreptate: caci dincolo de faptul ca este dulce arata tare vesel in farfurie, intr-un singur bob mititel de mazare se gasesc laolata: vitaminele A, B, C, K, potasiu si magneziu, fier si fosfor, zinc si seleniu dar si proteine, acid folic si fibre. Se spune ca mazarea a ajuns in Europa acum 2000 de ani direct pe mesele regale fiind o mare delicatesa, insa se pastreaza urme ca ar fi existat inca de acum 4000 de ani pe marele teritoriu al Chinei.
Ajunsa degraba acasa, am pus o cana cu apa la fiert, iar cand sa dea in clocol am aruncat 2-3-4 bobite de sare de mare grunjoasa si am rasturnat sita in care tronau boabele de mazare ude. Frageda, precum ii e firea in aceasta perioada a anului, in mai putin de 10 minute a fost gata. Separat am inabusit cateva rondele de morcovi impreuna cu ceapa si ustoroiul verde (fara ulei), dupa care le-am amestecat fierbinti cu mazarea lasata nitelus la odihnit. Am adaugat degraba 2 lingurite de ulei de masline extravirgin (nefiltrat) si 2 maini din mararul proaspat tocat.
Mami, este delicioasa mazarea aceasta? Cea mai buna pe care am mancat-o, cum ai facut-o? ma intreba Zoran in timp ce amandoi fugaream ultimile boabe prin farfurie? Acum ca v-am spus si voua, incercati-o si voi. Sper sa va molipsiti si voi de atata verde...si cum ziceam se asorteaza cu ploaia! Pofta pe saturate!
mira
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu